Bosonoga obuća - za zdrav razvoj stopala i slobodu kretanja - Mini Bambini

Bosonoga obuća - za zdrav razvoj stopala i slobodu kretanja

Iako se 98% djece rodi sa potpuno zdravim stopalom, situacija kasnije puno drugačija. Istraživanja su pokazala, da danas probleme sa stopalima ima više od ⅔ odraslih. Jedan od glavnih razloga je neodgovarajuća obuća, koja se nosi još od djetinjstva.

Two toddlers in barefoot shoes

Svi mi često ne primjećujemo, da nam naša obuća ne odgovara. Naša stopala mogu bit godinama u tijesnoj obući, koja nam ograničava stopala u uski oblik naših trendovskih cipela, ali to često jako loše utiče na mišiće nogu! Klasična obuća nam često forsira stopalo u neprirodan položaj, što nam vremenom deformiše oblik zdravog i funkcionalnog stopala. 


Kada dijete pravi prve korake, roditelji treba da znaju da je najbolje da taj proces ide što prirodnije, čak bez cipela. Cipele mogu da utiču na to kako mališan počinje sa hodanjem, kakvi su prvi osjećaji uz samostalno kretanje na nogama, i takodje na to, kako se dječije stopalo razvija. Kako dijete prohoda, njegova stopala želimo zaštititi od spoljnih uticaja, ali sa tim gubimo blagodati koje dolaze od bosog hodanja. Ali postoji rešenje…


Bosonoga obuća postaje sve popularnija među roditeljima! Ova vrsta obuće omogućuje djeci da hodaju kao da su bosi, ali istovremeno štiti stopala od oštrih predmeta i drugih opasnosti sa kojima bi se inače mogli susresti dok su bosonogi. 


Ako bi pitali djecu, oni bi najradije hodali bosi.

I sasvim su u pravu. Naša stopala su povezana sa bezbroj tačaka pritiska i nervnim završecima, koji prenose poruke u naš mozak i u druge dijelove tijela. Bosonogo hodanje stimuliše naša osnovna čulna iskustva, kad stopala dodiruju kamenčiće, pijesak, zemlju, vodu… Aktivira se kompletan nervni sistem, što kod djece dovodi do brojnih kognitivnih i motoričkih vještina. 

Child's feet barefoot in forest

Bosonogo hodanje utiče na razvoj cijelog tijela. Pitate se kako? Kad hodamo bosi jačaju nam se mišići stopala i zglobovi. Sa jačanjem mišića nam se prirodno poboljšava držanje i ravnoteža. Zbog koordinacije i svijesti o svojem tijelu smanjuje se rizik od povreda. Smanjuje se pritisak na zglobove i tako izbjegavamo probleme sa koljenima i kukovima. Kičma djeteta se razvija zdravo, pošto su pokreti uz bosonogo hodanje prirodni. Bosonogo hodanje utiče na zdrav razvoj stopala i djeci omogućava maksimalnu slobodu kretanja. 

Ipak, moramo nečim da zaštitimo bose nogice i da bi istovremeno djeca mogla da uživaju u svim prednostima bosonogog hodanja, roditelji mogu da biraju bosonogu obuću za svoje mališane.


Šta je bosonoga obuća? “Barefoot” ili bosonoga obuća je poseban tip cipele, koja pruža slobodu pokreta stopala i prstiju, takođe omogućava najmlađima, da osjete hod kao što bi hodali bosi. U bosonogi obući stopalo može da osjeti svaku promjenu na tlu i stoga se podu odmah prilagođava. 

 

Barefoot shoe toebox vs normal shoe

Izvor: Muki shoes

 

Postoji 5 osnovnih karakteristika bosonoge obuće:

  • Asimetričan i širok prednji dio cipele, koji prati prirodni oblik stopala. 
  • Ovo je izuzetno bitno jer proširen prednji dio cipele omogućava da prsti imaju dovoljno prostora da se prošire dok hodamo, što je krucijalno za stabilan hod djeteta.

  • Potpuno ravan đon.
  • Svaka razlika u visini đona forsira naše tijelo da potraži novu neutralnu poziciju, da drži tijelo u poziciji balansa. Takođe povišen đon utiče na kraćenje vezivnih tkiva (npr. Ahilova tetiva). Na duži period ovo može imati loše posljedice strukturu kompletnog tijela.

  • Tanak i fleksibilan đon.
  • Omogućava da osjetimo pod ispod nas i stimulišemo tačke pritiska na stopalu. Pomaže mišićima da se prirodno pomjeraju i jačaju.

  • Dobro je fiksirana na stopalo.
  •  To znači da noga ne smije da skače u cipeli i ne smije da ispada iz noge dok hodamo. Djeca ne smiju “hvatati” obuću sa prstima zato što imaju osjećaj da će ista da im ispadne sa stopala, već mora bit udobno fiksirana na nogu.

  • Bez podignutog dijela prstiju. 
  • Prsti moraju bit položeni ravno na pod, zbog balansa i stabilnosti našeg tijela. 

     

    Takođe, moramo da napomenemo, kako bosonoga obuća postaje sve popularnija, da se prodaje mnogo cipela koje su “kao bosonoge” ali im fali jedan ili više elemenata bosonoge obuće, da bi djeca stvarno osjetila njene benefite. 

     

    Baby shoes toe box shape
    Izvor: Barefoot Universe

     

    Sve ovo potkrijepljuju mnoga naučna istraživanja. Izdvojićemo samo neka od njih:

    1. Studija objavljena u časopisu "Medicine & Science in Sports & Exercise" otkrila je da nošenje barefoot obuće poboljšava ravnotežu i koordinaciju kod djece mlađe od 6 godina.
    2. Studija objavljena u časopisu "The Journal of Alternative and Complementary Medicine" otkrila je da nošenje barefoot obuće smanjuje pritisak na nogama i pomaže u prevenciji bolova u stopalima i nogama čak i kod odraslih osoba.
    3. Istraživanje objavljeno u časopisu "Nature" otkrilo je da nošenje obuće bez pete pomaže u razvoju mišića stopala i smanjuje rizik od deformacija stopala poput ravnih stopala.
    4. Prema istraživanju objavljenom u časopisu "Pediatrics", nošenje obuće bez pete pomaže u razvoju finih motoričkih sposobnosti u stopalima kod djece, što može pomoći u aktivnostima poput plesa, joge i drugih sportova.
    5. Studija objavljena u časopisu "Journal of Foot and Ankle Research" otkrila je da nošenje obuće bez pete poboljšava kretanje stopala i ravnotežu kod djece s cerebralnom paralizom.



    Na šta moramo obratiti pažnju kada biramo bosonoge cipele za naše mališane?

    Da bi naša djeca mogla maksimalno da uživaju u svojoj bosonogoj obući, trebamo uzeti u obzir nekoliko aspekta. To su:

  • Prava veličina. Pošto su bosonoge cipele neuporedivo fleksibilnije od klasičnih cipela, moramo birati pravu veličinu za mala stopala. Kako se bira prava veličina objasnićemo u nastavku teksta. Elem, kako dječija stopala brzo rastu, veoma brzo mogu da izrastu svoje cipele. Zbog toga je dobro da redovno ponavljamo mjerenja, da smo sigurni da cipela djetetu još uvijek odgovara.
  • Pravi material. Moramo biti pažljivi na godišnje doba i vremenske uslove i tome prilagoditi materijal. Preporučuju se prirodni materijali koji su primjerni za kontakt sa dječijom kožom i u kojima dječja nogica može da diše.
  • Svrha. Gdje i kada će naše dijete da nosi bosonoge cipele? Ako biramo kućne papučice možemo da izaberemo lagane cipele od tkanine. Takodje su super za bezbrižne korake u vrtiću, ako se zabava ne odvija na otvorenom. Za neku drugu spoljnu upotrebu trebamo birati modele koji drže nogicu toplom.
  •  

    PRAVA VELIČINA CIPELE

    Da bi bila dječja bosonoga cipela udobna i da bi služila svojoj svrsi moramo birat pravu veličinu cipele. Ako je cipela premala onda prsti nemaju dovoljno mjesta i ne mogu lijepo da se pružaju. Ali ako je cipela prevelika - ona ne pruža dovoljno stabilnosti i može da se izuva u toku hodanja. Ali ne brinite, postoji veoma jednostavan način sa kojim možemo da nađemo pravu veličinu cipela:

    1. Dijete neka bude u čarapama
    2. Neka stane na papir uz vrata ili zid, na način da sa petom skroz dotakne zid iza pete
    3. Sa olovkom označite kraj palca kao i tački gdje su stopala najšira.
    4. Izmjerite razdaljinu između tački.
    5. Pogledajte tabelu proizvođača i potražite pravu veličinu. 

    Bitno: Svaki proizvođač obuće ima svoje oznake brojeva, moramo biti pažljivi, kako bi našli pravi broj cipela.

    Možda vam djeluje kao komplikovano, ali zapravo je prilično jednostavno i na ovu metodu se možete osloniti uvijek i bez fizičke probe obuće!

     

    Svi roditelji pamte prve korake koje naprave njihova djeca! Na nama je da brinemo o tome da koraci naše djece budu što bezbrižniji i slobodni.

     

    Nazad na blog

    Ostavite komentar

    Napominjemo da komentari moraju biti odobreni prije objave.